🥇 Spider Solitaire (FreeCell) Oyunu Nasıl Oynanır ? [✔️ BEDAVA OYNA]

Casino sektörünün en çok tercih edilen oyunları hiç şüphesiz iskambil oyunlarıdır. Poker, blackjack, solitaire gibi birçok iskambil oyunu milyonlarca kişi tarafından bilinmekte ve oynanmaktadır. Bu yazımızda sizlere solitaire oyunları arasında en popüler olan ” spider solitaire ” hakkında bilgilendirmede bulunacak ve nasıl oynandığını adım adım anlatacağız.

Spider Solitaire (Freecell) Oynamak İçin Tıklayınız.

Spider Solitaire (Freecell) Nasıl Oynanır?

Bu başlık altında sizlere Spider Solitaire yani diğer adıyla Freecel nasıl oynanır adım adım anlatacağız.

Malzemeler:

  • 2 deste iskambil kağıdı
  • Düz bir zemin

1) 2 Deste İskambil Kağıdını Hazırlayın

solitaire-1

Spider Solitaire 2 deste iskambil kağıdıyla oynanan bir masa oyunudur. Bu nedenle oyuna başlamadan önce 2 deste iskambil kağıdını hazır etmeniz gerekmektedir.

2) 4 Adet Altılı 6 Adet Beşli 10 Grup Dizin

solitaire-2

Oynayacağınız masa ya da düz zemine 4 adet altılı 6 adet beşli olmak üzere 10 grup yan yana dizmeniz gereklidir. Oyunun en temel kuralı bu kart dizilişidir.

3) En Üstteki Kartları Açın

solitaire-3

Oyun alanında dizmiş olduğunuz on sıra kartın en üstünde yer alan kapalı kartları açın. Her bir sütundaki kartların açılmasıyla birlikte oyun başlayabilir.

4) 50 Kartlık 10 Grup Dizin

solitaire-4

Masadaki 54 kartın haricinde ikinci deste olarak 50 kartlık 10 gruptan oluşan bir kart dizilimi gerçekleştirin.

5) Açık Olan Kartlardan Sıralamaya Başlayın

solitaire-5

İlk olarak dizdiğiniz ve üstleri açık olan kartlarda sıralama yapabildikleriniz için sıralama yapmaya başlayın. Sıralama yaparken kart yer değiştirdiğinde yer değiştiren kartın altında olan kapalı kartı açın.

6) Sıralama Yapamazsanız Yeni Kart Dağıtın

solitaire-6

Açık olan kartlarda sıralama yaptıktan sonra yeni bir sıralama yapamıyor ve tıkanıyorsanız yeni kart dağıtımı yapın. Yeni kartlar açık olarak dağıtılır. Bu nedenle mevcut sıralamanız da bozulabilir. Bu işlemi emin olduktan ve kesin tıkandıktan sonra yapın.

7) Papaz’dan As’a Kadar Sıralama Yapın

solitaire-7

Oyunun amacı masadaki kartları Papaz’dan As’a kadar olacak şekilde sıralamaktır. Bu sıralama işlemi masada kart kalmayana kadar devam etmelidir. Masadaki kartlar bitince oyunu kazanmış sayılırsınız.

Spider Solitaire Oynanışı Diğer Adımlar

  • Yan yana koyulan grup kartların en üstlerinde yer alan kartlar açık olmalı ve toplam 54 kart yerde bulunmalıdır.
  • 54 kart yerde bulunurken 50 kart ise önünüzde 10’arlı olacak şekilde gruplar halinde dizilir.
  • Oyunun amacı papazdan asa kadar seriyi başarıyla tamamlamaktır. Bu seriyi tamamlarken isterseniz aynı türden, isterseniz farklı türden kartları sıralı olacak şekilde dizebilirsiniz.
  • Açık bırakılan ilk kartlar eğer ki sıralanabilir şekildeyse küçük altta olması şartıyla kartların yerleri değiştirilebilir.
  • Oyuna devam edildiği sırada herhangi bir şekilde sıralama yapamıyorsanız yere dizdiğiniz 10’arlı kartların en sağdakini kullanarak üst bölümde yer alan açık dizili kartların sağ tarafından tek tek dağıtmaya başlayabilirsiniz.
  • İlk 10’lu kartın dağıtımından sonra masadaki kartlar tekrardan kurallara göre sıralanır. Eğer sıralama esnasında masada kapalı kart olursa kart açılır ve sıralamaya dahil edilir.
  • Sıralamalar esnasında tüm seçenekler tekrardan tükenirse yine 10’lu kartlardan dağıtmaya başlayabilirsiniz. Bu döngü elinizde hiçbir kart kalmayana kadar devam edecek şekilde ilerler.
  • Tüm kartların dağıtımı bitmiş ve siz astan papaza serileri doğru şekilde tamamlamamışsanız oyunu kaybetmiş olursunuz.

Oyun sonucunda toplam 8 as papaz serisi tamamlanmış olmalıdır ki kazanmış sayılasınız. Tüm serileri sorunsuz şekilde tamamladığınızda oyunu kazanmış olursunuz. Spider Solitaire oyununda temel amaç en kısa sürede oyunu tamamlamaktır.

Spider Solitaire Kart Dizilimi Nasıl Olmalıdır?

Yukarıda nasıl oynanır başlığında da belirttiğimiz üzere küçük kart altta kalacak şekilde asdan papaza doğru kartların dizilimi yapılmalıdır. 8 adet as papaz serisi tamamlandığında oyunu kazanmış olacaksınız. Eğer ki masadaki kartlar bitmiş ve siz 8 adet as papaz serisi yapmamışsanız maalesef oyunu kaybetmiş sayılırsınız.

spider-solitaire-kart-dizilimi

Yukarıda yer alan resimde göreceğiniz üzere kart dizilimleri dağınık ve tam anlamıyla doğru değildir. Fakat kartları doğru bir şekilde sıralamanız durumunda kısa sürede oyunu bitirebilirsiniz. Aşağıda da sizlere doğru bir kart sıralaması gösterelim;

spider-solitaire

bu resimde de göreceğiniz gibi kartlar en küçük altta olacak şekilde sıralanmıştır. Bu en doğru oyun biçimidir ve sizi kısa sürede kazanmaya götürecektir. Bu şekilde spider solitaire oyunlarında başarıya ulaşmanız mümkündür.

Solitaire oyunlarının çoğu, kart masasından daha küçük alanlarda oynanabilir. Diğerleri daha geniş bir oyun alanı gerektirir ve bu oyunlar genellikle yerde veya yatak örtüsü üzerinde oynanır. Alternatif olarak, bir kart masasında büyük düzenlerle oynamak için minyatür oyun kartları mevcuttur. Bunlar genellikle standart oyun kartlarının yarısı boyutundadır.

Nasıl oynanır: Solitaire

Hemen hemen tüm Solitaire oyunları, bir veya daha fazla standart 52 kartlı paketle oynanır. Standart Solitaire, 52 kartlık bir paket kullanır.

OYUNUN AMACI

İlk amaç, astan şaha kadar her bir temeli sırayla ve uygun şekilde oluşturmak için belirli kartları serbest bırakmak ve pozisyona sokmaktır. Nihai amaç, tüm paketi temeller üzerine inşa etmektir ve bu yapılabilirse, Solitaire oyunu kazanılır.

KARTLARIN SIRALAMASI

Solitaire oyunlarında kartların sıralaması: K (yüksek), Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, A (düşük).

ANLAŞMA

Solitaire’de dört farklı yığın türü vardır:

  1. The Tableau: Ana masayı oluşturan yedi yığın.
  2. Temeller: Üzerinde bütün bir kıyafet veya sekansın oluşturulması gereken dört yığın. Solitaire oyunlarının çoğunda, dört as temellerin alt kartı veya temelidir. Temel yığınları kupa, karo, maça ve sinek şeklindedir.
  3. Stok (veya “El”) Yığını: Bir oyunun başında tüm paket bir tabloya yerleştirilmezse, kalan kartlar, kurallara göre oyuna ek kartların getirildiği stok yığınını oluşturur.
  4. Talon (veya “Atık”) Yığını: Tabloda veya temellerde yeri olmayan stok yığınındaki kartlar, atık yığınına yüzü yukarı bakacak şekilde yerleştirilir.

Tabloyu oluşturmak için yedi yığının oluşturulması gerekir. Soldan sağa başlayarak, ilk desteyi oluşturmak için ilk kartı yüzü yukarı bakacak şekilde yerleştirin, sonraki altı yığın için bir kartı kapalı olarak dağıtın. Soldan sağa tekrar başlayarak, bir kartı yüzü yukarı bakacak şekilde ikinci desteye yerleştirin ve üç ile yedi arasındaki sıralara bir kart kapalı olarak dağıtın. Soldan sağa tekrar başlayarak, bir kartı yüzü yukarı bakacak şekilde üçüncü desteye yerleştirin ve dört ila yedinci sıralara kapalı bir kart dağıtın. Yedinci destede bir kart yukarı bakacak şekilde altı kartlık bir destenin üstüne gelene kadar bu kalıba devam edin.

Kalan kartlar stok (veya “el”) destesini oluşturur ve tablonun üstüne yerleştirilir.

Başlarken, temellerde ve atık yığınında herhangi bir kart yoktur.

OYUN

İlk dizi, tablodaki açık kartlar arasında kartlar aktararak “oluşturarak” değiştirilebilir. Tablodaki belirli kartlar aynı anda oynanabilirken, diğerleri belirli engelleme kartları kaldırılıncaya kadar oynanmayabilir. Örneğin, tablodaki yedi karttan biri dokuz, diğeri on ise, bu desteyi sırayla oluşturmaya başlamak için dokuzunu on kartın üstüne aktarabilirsiniz. Dokuzunu yedi kümeden birinden taşıdığınız için, artık kapalı bir kartın engelini kaldırdınız; bu kart çevrilebilir ve şimdi oyunda.

Tablodaki kartları aktarırken ve dizileri oluşturmaya başladığınızda, bir as ortaya çıkarırsanız, as temel yığınlarından birine yerleştirilmelidir. Temeller takım elbise ve astan papaza sırayla inşa edilir.

Kartları tabloda sırayla üst üste aktarmaya devam edin. Daha fazla açık kartları hareket ettiremiyorsanız, stok yığınını ilk kartı ters çevirerek kullanabilirsiniz. Bu kart vakıflarda veya tabloda oynanabilir. Tabloda veya temel yığınlarında kartı oynayamıyorsanız, kartı atık yığınına taşıyın ve stok destesindeki başka bir kartı çevirin.

Tablodaki bir boşluk, kartların başka bir yerden kaldırılmasıyla oluşturulursa, buna “boşluk” denir ve tablonun manipüle edilmesinde büyük önem taşır. Bir boşluk yaratılırsa, sadece bir kral ile doldurulabilir. Bir boşluğu şah ile doldurmak, tablodaki başka bir destedeki kapalı kartlardan birinin engelini kaldırabilir.

Tablodaki kartları transfer etmeye devam edin ve tüm kartlar kazanmak için temel yığınlarında takım dizileri halinde inşa edilene kadar stok yığınındaki kartları oyuna getirin!

 

Aslan Kuraltepe

Similar Posts

One Comment

  1. bu oyun çok güzel bizim şirket müdürü sürekli bu oyunu oynuyor bıktık onu beklemekten.
    Artık bizde oynuyoruz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.